UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Galette z pomidorami, bazylią i majerankiem

  • 2
  • 60 min

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • garść pomidorków koktajlowych
  • bazylia garść
  • majeranek garść
  • mąka orkiszowa 300 g
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz
  • zimne masło 170 g
  • jajko 1
  • żółtko 1

sposób przyrządzenia

Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj majeranek i wbij jajko. Wrzuć masło i całość szybko zagnieć na jednolitą masę. Uformuj kulę i ją spłaszcz. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki aby się ogrzało. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Przełóż do miski i wymiesza z solą, pieprzem oraz posiekaną bazylią. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na kształt koła. Ułóż ciasno pomidorki. Zawiń końce ciasta. Wstaw do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 200 stopni tryb góra – dół. Ciasto posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz przez 45-50 minut aż tarta będzie rumiana.

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuj zakupy
0