ZUPA KREM GRZYBOWY Z LUBCZYKIEM
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- świeży lubczyk
- biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- liść laurowy
- pieczarki 500 G
- kurki 250 G
- suszone podgrzybki
- gorąca woda 600 ml
- śmietana 30% 150 g
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
- masło klarowane 3 łyzki
sposób przyrządzenia
Do oddzielnej miski wrzuć podgrzybki, ziele angielskie, liście laurowe i zalej całość wrzątkiem. Odstaw na bok do całkowitego ostygnięcia. Następnie odcedź. Resztę grzybów starannie oczyść. W garnku rozgrzej 5 łyżek oleju. Dodaj pokrojoną w nieregularną kostkę cebulę i czosnek. Dodaj szczyptę soli. Smaż przez 2 minuty. Wrzuć pokrojone w mniejsze cząstki pieczarki oraz całe kurki. Podsmaż przez kolejne 5 minut. Zalej bulionem z podgrzybków. Na koniec wrzuć lubczyk. Gotuj aż grzyby staną się całkowicie miękkie. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj śmietanę. Zmiksuj na gładką konsystencję. Dopraw solą oraz pieprzem. Podgrzej. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż krótko ulubione grzyby. Zupę podawaj z pajdą chleba i świeżym lubczykiem