Ziołowe chlebki z pikantną mieloną jagnięciną
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- ulubiony chlebek, pita lub naan 4
- rukola 1 doniczka
- mięta 1 doniczka
- kolendra 1 doniczka
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny
- mielone mięso jagnięce 200 g
- czosnek 1 posiekany ząbek
- nasiona kminu rzymskiego 1 łyżeczka
- zatar (opcjonalnie) 1 łyżeczka
- nasiona kolendry 1/2 łyżeczki
- ostra papryka lub świeża posiekana papryczka chili szczypta lub pół
sposób przyrządzenia
Wszystkie zioła zmiksuj z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zostawiając trochę listków do posypania na koniec.
Mięso usmaż z czosnkiem i przyprawami, dodając soli i pieprzu do smaku.
Chlebki podgrzej na grillowej patelni lub w piekarniku – kilka minut, aż będą ciepłe i chrupiące. Posmaruj gotową pastą ziołową, nałóż aromatyczne mięso i podaj przysypane sporą ilością liści kolendry, mięty i rukoli.
Przepis i zdjęcie: Ola Szwarc & Zosia Różycka