Realizujemy wyłącznie zamówienia od 60 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

zapiekanka z batatami i lubczykiem

  • zapiekanka
  • 4
  • 1 h

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • lubczyk 1/2 pęczka
  • bataty 600 g
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 4 ząbki
  • papryczka chilli 1/2
  • masło 30 g
  • mleko 500 ml
  • mąka pszenna 40 g
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
  • ser cheddar 200 g
  • olej rzepakowy

sposób przyrządzenia

Bataty umyj i pokrój w 0,5 cm plastry.  Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Cebulę, chilli i czosnek pokrój w drobne piórka. Podsmaż krótko ze szczyptą soli. Odstaw na bok. W rondlu rozpuść masło. Dodaj mąkę. Wymieszaj. Dolewając po trochę mleka, mieszaj aż składniki się połączą w gładki sos. Dodaj sól, pieprz i gałkę. Ser zetrzyj na większych oczkach tarki. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj odrobiną sosu. Połóż plastry batatów. Przykryj sosem, następnie podsmażonymi warzywami, częścią posiekanych ziół i sera. Następnie znowu sosem, batami i w ten sposób wykorzystaj wszystkie składniki. Na koniec polej sosem i przykryj serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Podawaj gorące ze świeżym lubczykiem. 

 

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0