Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Zakwas buraczany ze świeżą kolendrą

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • średni burak 6
  • duża główka czosnku 1
  • razowy żytni chleb 3 kromki
  • średni strączek papryczki chili 1
  • korzeń imbiru 2 cm
  • gwiazdka anyżu 2
  • goździki 10
  • nasiona kopru włoskiego 1/2 łyżeczki
  • świeża kolendra 1/2 pęczka 
  • sól 2 łyżki
  • cukier 1 łyżka

sposób przyrządzenia

Buraki myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do 3 litrowego słoja. Główkę czosnku  dzielimy na ząbki (nie obieramy), papryczkę chili przekrajamy wzdłuż na pół, dorzucamy do buraków. Imbir kroimy w cienkie plasterki i z pozostałymi przyprawami wrzucamy do słoja. Wkładamy pół pęczka świeżej kolendry. Na wierzchu układamy kromki razowego chleba.

Zawartość słoja zalewamy trzema litrami przegotowanej ostudzonej wody. Przykrywamy go lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce(ale nie do lodówki) na 72 godziny. Zakwas może być bazą do przygotowania barszczu lub napojem na zimno. Można zrobić także „drugie tłoczenie” i zalać bazę ponownie. Napój idealnie smakuje doprawiony ziołami, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Przepis: Grzegorz Łapanowski Fot. Kamil Zieliński

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0