Zakwas buraczany ze świeżą kolendrą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- średni burak 6
- duża główka czosnku 1
- razowy żytni chleb 3 kromki
- średni strączek papryczki chili 1
- korzeń imbiru 2 cm
- gwiazdka anyżu 2
- goździki 10
- nasiona kopru włoskiego 1/2 łyżeczki
- świeża kolendra 1/2 pęczka
- sól 2 łyżki
- cukier 1 łyżka
sposób przyrządzenia
Buraki myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do 3 litrowego słoja. Główkę czosnku dzielimy na ząbki (nie obieramy), papryczkę chili przekrajamy wzdłuż na pół, dorzucamy do buraków. Imbir kroimy w cienkie plasterki i z pozostałymi przyprawami wrzucamy do słoja. Wkładamy pół pęczka świeżej kolendry. Na wierzchu układamy kromki razowego chleba.
Zawartość słoja zalewamy trzema litrami przegotowanej ostudzonej wody. Przykrywamy go lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce(ale nie do lodówki) na 72 godziny. Zakwas może być bazą do przygotowania barszczu lub napojem na zimno. Można zrobić także „drugie tłoczenie” i zalać bazę ponownie. Napój idealnie smakuje doprawiony ziołami, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Przepis: Grzegorz Łapanowski Fot. Kamil Zieliński