Wytrawne gofry ze szczawiem, pieczonym burakiem, serem kozim i granatem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mleko 2 szklanki
- mąka pszenna 2 szklanki
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- sól 1 łyżeczka
- jajka 2
- oliwa z oliwek 6 łyżek
- hummus 2-3 łyżki
- niewielkie buraki 3
- ser kozi
- listki buraka liściastego 1 doniczka
- listki czerwonego szczawiu 1 doniczka
- nasiona granatu
sposób przyrządzenia
Buraki pieczemy do miękkości, studzimy i obieramy ze skórki.
Z granatu wyjmujemy nasionka.
Gofrownicę rozgrzewamy.
Żółtka oddzielamy od białek i przelewamy do miski, do której dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i oliwę. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Gofrownicę smarujemy oliwą i wylewamy porcję ciasta, smażymy do zarumienienia. Każdego gofra zaraz po usmażeniu przekładamy na kratkę do studzenia (aby były chrupiące, ważne jest, aby nie miały bezpośredniego kontaktu z podłożem w trakcie studzenia).
Po wystudzeniu każdego gofra przekrawamy na pół, smarujemy hummusem, kładziemy plasterek buraka, listki buraka liściastego, liście szczawiu czerwonego, plasterek koziego sera i nasionka granatu. Przykrywamy drugą częścią gofra.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com