Wspomnienie lata, czyli owoce pod ziołową kruszonką
- Desery
- 2 porcje
- 1 h 20 min.
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- śliwki ok 300 g
- brzoskwinie 3
- mięta (drobno posiekana) 3/4 pęczka
- cynamon 1/2 łyżeczki
- kardamon i gałka muszkatołowa porządna szczypta
- zimne masło pokrojone w kostkę 100 g
- mąka orkiszowa 3/4 szklanki
- cukier mniej niż 1/2 szklanki
- ulubione lody do podania
sposób przyrządzenia
Mąkę, miętę, cukier i masło szybko ze sobą połącz na kruszonkę. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie umyj i pokrój owoce w nieregularne cząstki. Wcześniej pozbądź się pestek. Posyp przyprawami i wetrzyj w owoce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posyp owoce kruszonką i piecz przez ok 30-40 minut aż kruszonka się zarumieni i owoce zmiękną. Podawaj z lodami.