Wołowina w winie
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- chuda wołowina 1 kg
- boczek 150 g
- mąka 2 łyżki
- czerwone wino 2 szklanki
- bulion wołowy 2 szklanki
- przecier pomidorowy 1 łyżka
- czosnek 2 ząbki plus główka do pieczonych warzyw
- świeży tymianek kilka gałązek
- świeży rozmaryn gałązka
- liść laurowy 2
- marchewka 3
- pietruszka 2
- oliwa 3 łyżki
- szalotka 5
- klarowane masło 2 łyżki
- miód 1 łyżka
- ocet balsamiczny 4 łyżki
- czerwone wino 120 ml
sposób przyrządzenia
Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni. Zdejmij boczek z patelni (nie odlewając tłuszczu). Mięso oczyść i pokrój w 2 centymetrową kostkę, osusz papierowym ręcznikiem, dopraw solą i pieprzem i obtocz w mące. Smaż na wytopionym tłuszczu z boczku, pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Do szybkowaru wlej wino, przecier i bulion, dodaj przesmażony boczek, wołowinę, liść laurowy, tymianek i rozmaryn. Duś przez 40min (gdy nie mamy szybkowaru dusimy mięso około 1,5 godziny). W międzyczasie obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój na mniejsze kawałki, polej oliwą i ułóż na blaszce, dodaj przecięty na pół czosnek, dopraw solą i pieprzem oraz tymiankiem i piecz przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180*C. Gdy warzywa się pieką, a mięso dusi masz chwilę, aby przygotować szalotki. Obierz cebulki i przesmaż na maśle przez 3 min, następnie dodaj miód, ocet balsamiczny i wino. Gotuj cebulki do momentu aż płyn odparuje. Po 40 min spuść powietrze z szybkowaru i zdejmij pokrywkę. Gotuj gulasz przez ok.5 min, aby odparował, dopraw do smaku. Podawaj z pieczonymi warzywami i karmelizowanymi szalotkami.