Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Wołowina w winie

  • Wołowina

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • chuda wołowina 1 kg
  • boczek 150 g
  • mąka 2 łyżki
  • czerwone wino 2 szklanki
  • bulion wołowy 2 szklanki
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki plus główka do pieczonych warzyw
  • świeży tymianek kilka gałązek
  • świeży rozmaryn gałązka
  • liść laurowy 2
  • marchewka 3
  • pietruszka 2
  • oliwa 3 łyżki
  • szalotka 5
  • klarowane masło 2 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • ocet balsamiczny 4 łyżki
  • czerwone wino 120 ml

sposób przyrządzenia

Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni. Zdejmij boczek z patelni (nie odlewając tłuszczu). Mięso oczyść i pokrój w 2 centymetrową  kostkę, osusz papierowym ręcznikiem, dopraw solą i pieprzem i obtocz w mące. Smaż na wytopionym tłuszczu z boczku, pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Do szybkowaru wlej wino, przecier i bulion, dodaj przesmażony boczek, wołowinę, liść laurowy, tymianek i rozmaryn. Duś przez 40min (gdy nie mamy szybkowaru dusimy mięso około 1,5 godziny). W międzyczasie obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój na mniejsze kawałki, polej oliwą i ułóż na blaszce, dodaj przecięty na pół czosnek, dopraw solą i pieprzem oraz tymiankiem i piecz przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180*C. Gdy warzywa się pieką, a mięso dusi masz chwilę, aby przygotować szalotki. Obierz cebulki i przesmaż na maśle przez 3 min, następnie dodaj miód, ocet balsamiczny i wino. Gotuj cebulki do momentu aż płyn odparuje. Po 40 min spuść powietrze z szybkowaru i zdejmij pokrywkę. Gotuj gulasz przez ok.5 min, aby odparował, dopraw do smaku. Podawaj z pieczonymi warzywami i karmelizowanymi szalotkami.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0