Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Wegetariański smalec z majerankiem i lubczykiem

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • ugotowana biała fasola 250 g
  • duża cebula 1
  • duży czosnek 1
  • suszone śliwki 3-4
  • gorąca woda 1/2 szklanki
  • masło klarowane 2 łyżki
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • świeży lubczyk garść
  • świeży majeranek garść
  • ogórki kiszone
  • pieczywo

sposób przyrządzenia

Śliwki zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle, ze szczyptą soli. Fasolę zmiksuj na gładką masę razem z majerankiem i lubczykiem. Śliwki odsącz i pokrój w drobne kawałki. Cebulę i śliwki wmieszaj w fasolę. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką. Smalec podawaj z pieczywem i ogórkami kiszonymi.

Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0