Tost z chałki z miętą
- Desery
- 1 porcja
- 15 minut
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- drobno posiekane listki mięty 2-3 łyżki
- mięta do dekoracji kilka liści
- sucha chałka 2 duże kromki
- mleko 5-6 łyżek
- gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
- cukier 5 łyżek
- jogurt waniliowy 2 łyżki
- ulubione owoce garść
- pyłek pszczeli pół łyżeczki
- masło klarowane 2 łyżki
sposób przyrządzenia
Owoce umyj. Jajko roztrzep i połącz z mlekiem oraz posiekaną miętą. Cukier wymieszaj z gałką muszkatołową. Tłuszcz rozgrzej na patelni. Chałkę dokładnie zamocz w mleku, jajku i mięcie. Następnie obtocz w cukrze i gałce muszkatołowej. Smaż z obu stron, aż się zarumieni. Podawaj z jogurtem, pyłkiem, miętą i owocami.
Tost z chałki z miętą
Jak wykorzystać nieco wyschniętą chałkę? Robiąc z niej cudowny w smaku tost ze świeżymi ziołami, owocami i wyjątkowym kremem. Do tego przepisu możesz wykorzystać też pieczywo, jednak drożdżowa chałka będzie najlepszym (a do tego słodkim) wyborem. Tost z chałki z dodatkiem mięty, owoców i jogurtowego dressingu będzie świetnym pomysłem na słodkie śniadanie lub podwieczorek.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Owoce, np. maliny, truskawki, borówki dokładnie umyj i osusz. Jajko roztrzep, dodaj do niego kilka łyżek mleka. Z doniczki urwij kilka listków mięty, posiekaj na drobno i dodaj do mieszanki z jajka. W osobnej miseczce połącz cukier i gałkę muszkatołową. Chałkę pokrój na grubsze, około czterocentymetrowe plastry.
Rozgrzej patelnię i dodaj do niej, np. masło klarowane lub olej. Plastry chałki maczaj kolejno w mleku z jajkiem, a następnie obtocz w cukrze z przyprawami. Tak przygotowane pieczywo połóż na patelni i smaż z obu stron, aż się zarumieni.
W miseczce przygotuj jogurt waniliowy oraz pyłek pszczeli. Wymieszaj ze sobą. Chałkę podawaj z jogurtowym dressingiem, ozdobioną owocami oraz listkami świeżej, orzeźwiającej mięty.