Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Tort Oreo z kremem miętowym

  • Desery

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • jajka 2 całe
  • żółtko 1
  • drobny cukier 80 g
  • mąka pszenna 70 g
  • naturalne kakao 20 g
  • śmietana kremówka 200 ml
  • serek mascarpone 500 g
  • listki mięty lub mięta cięta 1 doniczka lub 100 g
  • ciasteczka Oreo 500 g
  • cukier puder 2 łyżki
  • sok z limonki, woda

sposób przyrządzenia

Mąkę przesiewamy przez sitko razem z kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier i miksujemy na sztywną, gęstą pianę. Następnie dodajemy żółtko i jeszcze raz chwilkę miksujemy. Do masy dodajemy porcjami mąkę z kakao i całość mieszamy łopatką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy). Upieczony biszkopt odstawiamy do przestudzenia (w tortownicy). Wyjmujemy z formy dopiero, gdy będzie zimny. Przekrawamy na 3 blaty.

Serek mascarpone miksujemy blenderem z listkami mięty i ciasteczkami Oreo (pozbawionymi kremu) i cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy w osobnej misce na sztywno, po czym porcjami dodajemy do niej krem mascarpone i delikatnie mieszamy.
Blaty tortu nasączamy sokiem z limonki wymieszanym z wodą, przekładamy kremem. Wierzch tortu możemy posypać pokruszonymi ciasteczkami Oreo.

Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0