Tort Oreo z kremem miętowym
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- jajka 2 całe
- żółtko 1
- drobny cukier 80 g
- mąka pszenna 70 g
- naturalne kakao 20 g
- śmietana kremówka 200 ml
- serek mascarpone 500 g
- listki mięty lub mięta cięta 1 doniczka lub 100 g
- ciasteczka Oreo 500 g
- cukier puder 2 łyżki
- sok z limonki, woda
sposób przyrządzenia
Mąkę przesiewamy przez sitko razem z kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier i miksujemy na sztywną, gęstą pianę. Następnie dodajemy żółtko i jeszcze raz chwilkę miksujemy. Do masy dodajemy porcjami mąkę z kakao i całość mieszamy łopatką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy). Upieczony biszkopt odstawiamy do przestudzenia (w tortownicy). Wyjmujemy z formy dopiero, gdy będzie zimny. Przekrawamy na 3 blaty.
Serek mascarpone miksujemy blenderem z listkami mięty i ciasteczkami Oreo (pozbawionymi kremu) i cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy w osobnej misce na sztywno, po czym porcjami dodajemy do niej krem mascarpone i delikatnie mieszamy.
Blaty tortu nasączamy sokiem z limonki wymieszanym z wodą, przekładamy kremem. Wierzch tortu możemy posypać pokruszonymi ciasteczkami Oreo.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com