tarta z kurkami i rozmarynem
- 4
- 2 h
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- rozmaryn garść
- mąka 250 g
- zimne masło 150 g
- jajko 3 sztuki
- sól łyżeczka
- kurki 200 g
- grana padano 20 g
- ser cheddar 50 g
- jogurt naturalny 300 g
- czosnek 2 ząbki
- sól
- świeżo mielony pieprz
sposób przyrządzenia
Konkursowy przepis i zdjęcie @agabochnak.
Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i szczyptę soli. Za pomocą malaksera wyrabiamy ciasto, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto, do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wsadzamy do lodówki na minimum 30 minut.
Gdy ciasto jest w lodówce… Oczyszczamy kurki, większe kroimy na mniejsze kawałki. Jajka mieszamy z jogurtem, dodajemy drobno starty ser cheddar i grana padano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorzucamy drobno posiekany świeży rozmaryn.
Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek. Wylepiamy formę do tarty (1 dużą lub kilka małych). Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą. Pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach, następnie usuwamy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 10-12 minut, na złoto.
Na podpieczony spód układamy kurki, zalewamy je masą jajeczną. Pieczemy przez około 25 minut. Po upieczeniu posypujemy świeżym rozmarynem. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia (zdecydowanie łatwiej się kroi).