Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

tarta z kurkami i rozmarynem

  • 4
  • 2 h

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • rozmaryn garść
  • mąka 250 g
  • zimne masło 150 g
  • jajko 3 sztuki
  • sól łyżeczka
  • kurki 200 g
  • grana padano 20 g
  • ser cheddar  50 g
  • jogurt naturalny 300 g
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

sposób przyrządzenia

Konkursowy przepis i zdjęcie @agabochnak.

Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i szczyptę soli. Za pomocą malaksera wyrabiamy ciasto, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto, do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wsadzamy do lodówki na minimum 30 minut.

Gdy ciasto jest w lodówce… Oczyszczamy kurki, większe kroimy na mniejsze kawałki. Jajka mieszamy z jogurtem, dodajemy drobno starty ser cheddar i grana padano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorzucamy drobno posiekany świeży rozmaryn.

Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek. Wylepiamy formę do tarty (1 dużą lub kilka małych). Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą. Pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach, następnie usuwamy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 10-12 minut, na złoto.

Na podpieczony spód układamy kurki, zalewamy je masą jajeczną. Pieczemy przez około 25 minut. Po upieczeniu posypujemy świeżym rozmarynem. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia (zdecydowanie łatwiej się kroi).

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0