Tarta różana z melisą
- Desery
- 4
- 60 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- melisa
- marmolada różana 4-5 łyżek
- serek mascarpone 250 g
- cukier puder 3 łyżki
- suszone płatki róży 10
- biała czekolada 9 kostek
- maka pszenna 225 g
- zimne masło 170 g
- sól
- lodowata woda
sposób przyrządzenia
W misce szybko połącz mąkę z masłem i solą. Pod koniec mieszania dodaj wodę. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 1,5 h. Schłodzone ciasto rozwałkuj (najłatwiej wałkuje się kruche ciasto pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia). Wytnij na kształt jajka. Wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz grzanie do 200 stopni i piecz przez kolejne 10-25 minut aż ciasto się zarumieni. Wystudź. Krótko zmiksuj serek z cukrem pudrem. Wmieszaj marmoladę. Wysmaruj ciasto. Posyp melisą, czekoladą oraz płatkami róż.