Świąteczna zapiekanka z ziemniakami i szałwią
- zapiekanka
- 4
- 60 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- szałwia doniczka
- ser cheddar 200 g
- sól i pieprz
- chrzan 3 czubate łyżki
- olej rzepakowy
- ziemniaki 1-1,5 kg
sposób przyrządzenia
Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój na cienkie plastry. Ser zetrzyj a szałwię posiekaj. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Spód wysmaruj olejem, wysyp odrobiną sera, szałwią, szczyptą soli i pieprzu. Przykryj warstwą ziemniaków. Wysmaruj olejem, chrzanem, posyp serem, szałwią, szczyptą soli i pieprzem. Cały proces powtórz aż zużyjesz wszystkie składniki. Zapiekankę piecz przez 40-60 minut w temperaturze 180 stopni aż ziemniaki zmiękną i się zarumienią. Przełóż na talerz.
Świąteczna zapiekanka z ziemniakami i szałwią
Zapiekanka z ziemniaków to jedno z prostszych przepisów. Szybkie w przyrządzeniu danie można z łatwością wykonywać codziennie, ale dodając niezwykłe dodatki, w tym aromatyczną szałwię sprawisz, że zapiekanka stanie się iście świątecznym jedzeniem. Dodatkowo ma wiele możliwości modyfikacji – zmieniaj dowolnie składniki, w zależności od tego, co lubisz lub akurat masz w lodówce. Warto jednak znać sprawdzony przepis na świąteczną zapiekanką z ziemniakami i szałwią, który zachwyci gości. Dodatkowo będzie naprawdę prostym, a zarazem sycącym daniem, które wykorzystasz na różne okazje.