Stek z tuńczyka z kolendrą i bazylią tajską
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- stek z tuńczyka
- listki kolendry 1 doniczka
- listki bazylii tajskiej 1/2 doniczki
- papryczka chili 1/3
- czosnek 1 ząbek
- starta skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
- pieprz szczypta
- olej do smażenia
- masło 1/2 łyżki
- sos sojowy albo sól 2 łyżki albo szczypta
sposób przyrządzenia
Posiekaj zioła, czosnek, chilli i wymieszaj ze startą skórką z cytryny. Rozgrzej patelnię grillową z dwoma łyżkami oleju. Połóż tuńczyka i smaż po każdej ze stron ok 4-5 minut- zależnie od grubości ryby. Dodaj szczyptę pieprzu i soli. Pod koniec smażenia połóż masło na steku. Stek podawaj z posiekanymi ziołami, czosnkiem, chilli, sosem sojowym i skórką z cytryny.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.masztalerz.tumblr.com