Sernik miętowy z cytryną
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- jajka 5
- cukier puder 200 g
- masło 100 g
- ciasteczka Degistive 220 g
- serek śmietankowy 800 g
- śmietana 18 % 200 g
- sok i skórka z cytryny
- listki mięty dwie doniczki (plus listki do dekoracji)
sposób przyrządzenia
Ciasteczka pokrusz i połącz z miękkim masłem. Gotową masą wylep szczelnie dno foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na masę serową delikatnie zmiksuj aż będzie jednolita i gładka. Wmieszaj porwaną na kawałki miętę. Masę wylej na ciasteczkowy spód i piecz około 40 minut w 170 st. C. Sernik wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a następnie schłódź w lodówce. Przed podaniem posyp dodatkowymi listkami mięty.
Przepis i zdjęcia: Ola Szwarc & Zosia Różycka