sałatka z rzodkiewek ze szczypiorkiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- rzodkiewki 2 pęczki
- szczypiorek 1/2 pęczka
- sok z 1 limonki
- skórka otarta z połowy limonki
- sól 1/3 łyżeczki
- pieprz 1/4 łyżeczki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- starty parmezan 3 łyżki
- szparagi 1/2 pęczka
sposób przyrządzenia
Rzodkiewki odetnij od liści i „ogonków”. Odłam końcówki szparagów. Umyj warzywa i włóż do lodowatej wody na 10 minut. W tym czasie posiekaj drobno szczypiorek i zetrzyj parmezan. Rzodkiewki oraz szparagi osusz. Posiekaj w cienkie plasterki. Przełóż do miski. Wciśnij sok z limonki, dodaj sól i pieprz. Wetrzyj przyprawy w warzywa. Wmieszaj szczypior. Przełóż na docelowy talerz. Skrop oliwą i parmezanem. Jedz od razu.