Sałata z rukwią wodną, młodymi ziemniakami, rzodkiewką, ogórkami, koprem, szczypiorkiem i słonecznikiem
- Sałaty
- 2
- 30 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- młode ziemniaki 10
- strączki bobu
- cebula 0,5
- rzodkiewki kilka sztuk
- ogórek gruntowy 2
- seler naciowy
- rukiew wodna
- koper
- szczypiorek
- musztarda angielska 2 łyżeczki
- ocet 2 łyżki
- miód 1 lyżeczka
- sól i pieprz
- olej sezamowy 8 łyżeczek
- ziarna słonecznika
- olej rzepakowy 3-4 łyżeczki
sposób przyrządzenia
Ziemniaki oczyść i włóż do garnka. Zalej wodą i gotuj aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dorzuć na 2-3 minuty strąki bobu. Odcedź i przełóż ugotowane warzywa na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym. Smaż aż warzywa ładnie się zarumienią. Cebulę, ogórki, seler i rzodkiewki pokrój w nieregularne cząstki. Rukiew umyj i osusz. W małej misce wymieszaj olej sezamowy, ocet, musztardę, miód i dopraw solą oraz pieprzem. Do miski przełóż rukiew, słonecznik, dodaj resztę warzyw, polej sosem oraz posyp posiekanym szczypiorkiem i koprem.