Rozgrzewająca zupa rybna z kolendrą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- filet z pstrąga 400 g
- por 1/2
- czosnek 2 ząbki
- cebula pokrojona w kostkę 1
- czerwona papryka pokrojona z nieregularną kostkę 1
- papryczka chili 1/2
- białe wytrawne wino 1/2 szklanki
- pomidory 1 puszka
- mleczko kokosowe 1 puszka
- bulion warzywny 1 szklanka
- bataty, obrane i pokrojone w kostkę 2
- sól, pieprz i cukier do smaku
- masło klarowane łyżkę
- kolendra pęczek
sposób przyrządzenia
Umyj filety i osusz na ręczniku papierowym, pozbądź się ości pokrój rybę w większe kawałki. Odstaw do lodówki. W garnku podgrzej masło. Paprykę, papryczkę, por, czosnek, cebulę pokrój i wrzuć do garnka. Podsmaż chwilę. Bataty obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka. Wlej wino i odparuj na dużym ogniu. Dodaj pomidory, mleczko kokosowe i bulion. Gotuj aż warzywa zmiękną. Dopraw przyprawami i na koniec dodaj filety. Nie mieszaj zupy aby ryba się nie rozpadła. Zupa jest gotowa kiedy mięso ryby się ugotuje. Zupę podawaj ze świeżą kolendrą
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl