Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Risotto ze szparagami, rozmarynem i oregano

  • 2
  • 30 min

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • szparagi pęczek
  • olej rzepakowy 3 łyżeczki
  • rozmaryn gałązka
  • sól i pieprz
  • skórka z cytryny
  • bulion 750 ml
  • cebula 1
  • ząbek czosnku 4
  • por 1
  • oregano garść
  • ryż do risotto 300 g
  • masło 2-4 łyżki
  • cydr 1/4 szklanki
  • maslo klarowane 3-4 łyżki
  • parmezan

sposób przyrządzenia

Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj posiekaną drobno cebulę, por i czosnek. Podsmaż przez 1 minutę. Wsyp ryż i smaż kolejną minutę. Wlej cydr i odparuj nadmiar płynu. Gotuj ryż dodając po jednej chochli bulionu. Kolejną dodaj dopiero kiedy ryż wchłonie płyn. Odłam końcówki szparagów. Umyj. Szparagi pokrój w nieregularne cząstki. Na oddzielnej patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekany drobno rozmaryn. Wrzuć szparagi i smaż krótko aż się zarumienią i zmiękną. Dopraw solą oraz pieprzem. Kiedy ryż będzie ugotowany wyłącz gaz. Dopraw solą oraz pieprzem. Wmieszaj masło, skórkę cytrynową i oregano. Podawaj ze szparagami i parmezanem.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0