Ravioli z ricottą, majerankiem i szałwią
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mąka typu 450 300 g
- jajka 3
- posiekany majeranek 1/2 garści
- posiekana szałwia 1/2 garści
- świeży szpinak garść
- ricotta 250 g
- sól i pieprz do smaku
- czosnek 1 ząbek
- cebula 1/2
- olej do smażenia
- maszynkę do robienia makaronu
- masło klarowane
- ser długodojrzewający
sposób przyrządzenia
Zacznij od przygotowania farszu. Szpinak umyj i osusz. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj szpinak. Kiedy się skurczy wrzuć szałwię i majeranek. Dodaj ricottę i przyprawy. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. Aby przygotować ciasto zacznij od przesiania mąki na stolnicę, wbij jajka i połącz ze sobą składniki. Wyrabiaj aż ciasto stanie się elastyczne. Zawiń w folię i odstaw na bok na 30 minut.
Wyjmij ciasto z folii i podziel na 6 kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj na placuszek. Jeśli posiadasz maszynkę do makaronu użyj jej do rozwałkowania ciasta. Za każdym razem posypuj ciasto mąką i zmniejszaj grubość na maszynce. Jeśli nie masz maszynki, użyj wałka. Na rozwałkowane ciasto w odstępach 2 palców kładź kulki farszu wielkości jednej łyżeczki do herbaty. Ciasto wokół farszu posmaruj wodą. Złóż ciasto na pół. Wyciśnij powietrze i za pomocą noża wytnij ravioli. Odłóż na posypany blat.
Do osolonej, wrzącej wody wkładaj ravioli. Delikatnie zamieszaj i gotuj przez parę minut aż makaron wypłynie na powierzchnię wody. Na patelni rozgrzej masło i dodaj szałwię. Włóż ugotowane, odsączone z wody ravioli i poruszając delikatnie patelnią wymieszaj makaron z masłem. Ravioli podawaj z listami majeranku i startym serem długodojrzewającym.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl