Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Ravioli z ricottą, majerankiem i szałwią

  • Makarony

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • mąka typu 450 300 g
  • jajka 3
  • posiekany majeranek 1/2 garści
  • posiekana szałwia 1/2 garści
  • świeży szpinak garść
  • ricotta 250 g
  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek 1 ząbek
  • cebula 1/2
  • olej do smażenia
  • maszynkę do robienia makaronu
  • masło klarowane
  • ser długodojrzewający

sposób przyrządzenia

Zacznij od przygotowania farszu. Szpinak umyj i osusz. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj szpinak. Kiedy się skurczy wrzuć szałwię i majeranek. Dodaj ricottę i przyprawy. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. Aby przygotować ciasto zacznij od przesiania mąki na stolnicę, wbij jajka i połącz ze sobą składniki. Wyrabiaj aż ciasto stanie się elastyczne. Zawiń w folię i odstaw na bok na 30 minut.
Wyjmij ciasto z folii i podziel na 6 kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj na placuszek. Jeśli posiadasz maszynkę do makaronu użyj jej do rozwałkowania ciasta. Za każdym razem posypuj ciasto mąką i zmniejszaj grubość na maszynce. Jeśli nie masz maszynki, użyj wałka. Na rozwałkowane ciasto w odstępach 2 palców kładź kulki farszu wielkości jednej łyżeczki do herbaty. Ciasto wokół farszu posmaruj wodą. Złóż ciasto na pół. Wyciśnij powietrze i za pomocą noża wytnij ravioli. Odłóż na posypany blat.
Do osolonej, wrzącej wody wkładaj ravioli. Delikatnie zamieszaj i gotuj przez parę minut aż makaron wypłynie na powierzchnię wody. Na patelni rozgrzej masło i dodaj szałwię. Włóż ugotowane, odsączone z wody ravioli i poruszając delikatnie patelnią wymieszaj makaron z masłem. Ravioli podawaj z listami majeranku i startym serem długodojrzewającym.

Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0