Ravioli lubczykowe
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- żółtko 1
- mąka 300 g
- gorąca woda
- oliwa 1 łyżka
- sól szczypta
- ricotta 250 g
- lubczyk 1 doniczka
- sok i skórka z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- masło 50 g
sposób przyrządzenia
Ricottę wymieszaj z posiekanym lubczykiem,skórką i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Zagnieć ciasto na ravioli, mieszając mąkę z żółtkiem, wodą i oliwą na elastyczną masę. Cienko rozwałkuj, pokrój na duże trójkąty. Na połowie nałóż farsz i przykryj pozostałymi trójkątami. Dobrze sklej brzegi i gotuj w osolonym wrzątku przez około 2-3 minuty. Masło rozpuść aż będzie delikatnie brązowe, polej nim gorące ravioli i posyp świeżymi listkami lubczyku.
Przepis i zdjęcie: Ola Szwarc & Zosia Różycka