Pulled pork w ziołach, na kanapce z konfiturą z cebuli i chrzanowym majonezem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- woda 2 litry
- sól morska 130 g
- cukier trzcinowy 100 g
- liść laurowy 3
- ziele angielskie kilka ziaren
- dobrej jakości łopatka wieprzowa 2 kg
- świeży majeranek garść
- świeże oregano garść
- tymianek 1/2 pęczka
- ajwar 1/2 szklanki
- czosnek 2 wyciśnięte ząbki
- cukier trzcinowy 100 g
- pieprz cayenne 1 płaska łyżka
- czarny pieprz 1 łyżka
- sól 1 łyżeczka
- majonez 1/2 szklanki
- tarty chrzan 1/3 szklanki
- sól szczypta
- konfitura z cebuli
- ulubiony chleb na zakwasie
sposób przyrządzenia
Zagotowujemy wodę z liśćmi laurowymi, solą, cukrem i zielem angielskim. Następnie studzimy całkowicie, zanurzamy mięso i odstawiamy do lodówki na 8-10 godzin. Przygotowujemy mieszankę przypraw do pieczenia. Listki z ziół siekamy drobniutko ostrym nożem, łączymy z resztą składników – ajwarem, czosnkiem, cukrem i przyprawami. Mięso wyciągnięte z marynaty i osuszone ręcznikiem papierowym dokładnie nacieramy pastą, układamy w naczyniu żaroodpornym, żeliwnym garnku lub głębokiej blaszce. Zamykamy naczynie (jeśli pieczemy w blaszce szczelnie przykrywamy ją folią aluminiową) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni. Pieczemy minimum 8 godzin. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze dwie godziny. Na ostatnią godzinę odkrywamy mięso i co jakiś czas je przewracamy, aby zrumieniło się ze wszystkich stron. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy mięso na godzinę, Następnie przy pomocy dwóch widelców rozdzielamy je na włókna.
Podajemy na kanapce z sosem powstałym z majonezu wymieszanego z chrzanem i szczyptą soli. Na wierzchu układamy konfiturę z cebuli.
Przepis i zdjęcie: Marianna Medyńska
www.coutellerie.pl