Przepiórki z daktylami, świeżą kolendrą i tymiankiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- przepiórka 2
- czerwone winogrona kiść
- pomarańcza 2
- suszone daktyle kilka
- średni, dojrzały granat 1
- czerwone wino 100 ml
- masło kilka łyżek
- świeża kolendra 1/2 pęczka
- tymianek kilka gałązek
- kmin rzymski 1/2 łyżeczki
- marynowana papryczka chili 2-3 strączki
- gwiazdki anyżu
- sól i pieprz
sposób przyrządzenia
Przepiórki oczyścić, umyć i osuszyć. Delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Pod skórę, od strony piersi włożyć część masła. Pomarańcze sparzyć i obrać ze skórki. Skórkami wymieszanymi z tymiankiem nafaszerować wnętrza przepiórek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przepiórki około 20-25 minut do ładnego zezłocenia. Warto piec je najpierw połowę czasu piersiami do dołu, a następnie dopiekać piersiami do góry by były bardziej soczyste. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić daktyle i winogrona.
Dodać filety z pomarańczy i smażyć kilka minut. Podlać winem, wrzucić anyż, kmin rzymski i papryczki chili. Dusić aż daktyle i winogrona zmiękną i płyn się zredukuje tworząc sos. Z wnętrza przepiórek usunąć skórki z pomarańczy, przekroić je na pół i delikatnie poddusić razem z owocami. Podawać obficie posypane siekaną świeżą kolendrą i ziarnami wyłuskanymi z dojrzałego granata.
Przepis: Grzegorz Łapanowski
Fot. Kamil Zieliński