Placuszki z cukinii z bazylią i oregano
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- duża cukinia 1
- mąka orkiszowa 125 g
- mleko migdałowe 125 ml
- jajko 1
- starty długodojrzewający ser 30 g (plus trochę do posypania)
- masło klarowane do smażenia
- listki świeżego oregano 2 łyżki
- gałka muszkatołowa 1/3 łyżki
- czerwona papryka 1
- pomidory 150 g
- czosnek 1 ząbek
- świeża bazylia garść
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
sposób przyrządzenia
Zacznij od przygotowania sosu. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyj paprykę i pomidory. Paprykę oczyść z nasion i pokrój na kawałki. Ułóż na blasze razem z pomidorami i czosnkiem w łupinie. Skrop olejem i piecz aż papryka stanie się miękka. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, solidnie posyp solą i odstaw na bok na minimum 10 minut. Do miski wbij jajko, wlej mleko. Zmiksuj. Dodaj mąkę i gałkę. Dopraw niewielką ilością soli i pieprzu i ponownie zmiksuj. Cukinie odciśnij z namiaru wody. Przełóż na czystą ściereczkę i raz jeszcze mocno ściśnij. Dodaj do ciasta. Wrzuć też starty ser i oregano. Delikatnie połącz składniki ciasta. Wyjmij blachę z pieca. Wrzuć całość do blendera, dodaj bazylię i zmiksuj na gęsty sos (wcześniej zdejmij łupinę z czosnku). Dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Za pomocą łyżki delikatnie nakładaj ciasto na kształt placków. Smaż z jednej strony aż się ładnie zarumienią i przełóż na drugą lekko dociskając do patelni. Gotowe placuszki odłóż na ręcznik papierowy i przykryj folią do pieczenia aby nie traciły ciepła. Placki podawaj z sosem, startym serem i świeżymi ziołami.
Zdjęcie i przepis: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl