Pizza z jarmużu z pomidorkami, serem pleśniowym
- 2 porcje
- 1 h 20 min.
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- jarmuż 4 doniczki
- panierka Panko lub bułka tarta 2/3 szklanki lub 1 szklanka
- jajka 2
- starty ser mozzarella 1 i 1/2 szklanki
- sól i pieprz do smaku
- sos pomidorowy
- rukola
- świeże oregano kilka gałązek
- pomidorki cherry
- ser pleśniowy
- awokado
sposób przyrządzenia
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blenderem miksujemy umyty jarmuż. Dodajemy jajka, panierkę, 1 szklankę sera mozzarella, sól i pieprz. Wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i dłońmi formujemy placek o grubości ok. 1 cm. Na wierzch wylewamy sos pomidorowy, posypujemy połową szklanki sera mozzarella i ewentualnie pokrojonym serem pleśniowym (możemy również dodać go po upieczeniu). Pieczemy ok. 20-25 minut, do zarumienienia pizzy.
Po upieczeniu wykładamy na wierzch pozostałe składniki – oregano, rukolę, przekrojone na pół pomidorki cherry i awokado. Całość możemy skropić oliwą czosnkową.