Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

pilaw z żurawiną, migdałami i pietruszką

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • ryż basmati 2 szklanki
  • bulion warzywny 4 szklanki
  • olej roślinny 2 łyżki
  • duża cebula 1 sztuka
  • żurawina 1/2 szklanki
  • posiekane migdały 1/2 szklanki
  • pietruszka 1/2 szklanki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • kardamon 1 łyżeczka
  • mielone goździki 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

sposób przyrządzenia

Mieszamy cynamon, kurkumę, goździki i kardamon w miseczce. Ryż płuczemy pod zimną wodą do momentu aż woda stanie się klarowna.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek a następnie dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy ok.3 minuty aż stanie się miękka i złocista. Następnie dodajemy posiekane migdały i smażymy  do momentu aż się lekko zrumienią. Wsypujemy mieszankę przypraw, mieszamy, a po 3 minutach wsypujemy ryż i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystko zalewamy bulionem, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki. Po wchłonięciu bulionu, dodajemy żurawinę, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy delikatnie.

Pozostawiamy garnek na małym ogniu, przykryty, przez dodatkowe 5-10 minut, aby składniki się połączyły. Posypujemy danie dodatkową natką pietruszki przed podaniem.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0