pilaw z żurawiną, migdałami i pietruszką
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- ryż basmati 2 szklanki
- bulion warzywny 4 szklanki
- olej roślinny 2 łyżki
- duża cebula 1 sztuka
- żurawina 1/2 szklanki
- posiekane migdały 1/2 szklanki
- pietruszka 1/2 szklanki
- cynamon 1 łyżeczka
- kardamon 1 łyżeczka
- mielone goździki 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
sposób przyrządzenia
Mieszamy cynamon, kurkumę, goździki i kardamon w miseczce. Ryż płuczemy pod zimną wodą do momentu aż woda stanie się klarowna.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek a następnie dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy ok.3 minuty aż stanie się miękka i złocista. Następnie dodajemy posiekane migdały i smażymy do momentu aż się lekko zrumienią. Wsypujemy mieszankę przypraw, mieszamy, a po 3 minutach wsypujemy ryż i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko zalewamy bulionem, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki. Po wchłonięciu bulionu, dodajemy żurawinę, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy delikatnie.
Pozostawiamy garnek na małym ogniu, przykryty, przez dodatkowe 5-10 minut, aby składniki się połączyły. Posypujemy danie dodatkową natką pietruszki przed podaniem.