Pikantna, smażona wołowina z tajską bazylią, ryżem kokosowym i warzywami
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- ryż jaśminowy 200 g
- woda 200 ml
- mleczko kokosowe 200 ml
- mielona wołowina 500 g
- czosnek 4 ząbki
- papryczka chili 2
- listki tajskiej bazylii 1 doniczka
- kłącze startego imbiru 5 cm
- sos rybny 2 łyżki
- sos sojowy 2 łyżki
- cukier trzcinowy 1 łyżeczka
- sałatka:
- mała młoda cukinia 8
- posiekany czosnek 1 ząbek
- listki tajskiej bazylii
- ocet ryżowy 2 łyżki
- oliwa 1 łyżka
- cukier 1/2 łyżeczki
- prażone orzeszki ziemne 100 g
sposób przyrządzenia
Ryż ugotować w wodzie zmieszanej z mleczkiem kokosowym i łyżeczką soli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, imbir i chili. Dodać wołowinę i smażyć aż zbrązowieje i będzie „sucha”. Dodać sosy, cukier, listki bazylii i podsmażać jeszcze chwilę. Cukinie pokroić na cienkie plasterki. Zmieszać posiekany ząbek czosnku z cukrem oliwa i octem. Polać cukinie i dodać listki bazylii, posypać orzeszkami ziemnymi.
Zdjęcie i przepis: Ola Szwarc i Zosia Różycka