Pieczony kurczak z puree z marchwi z tymiankiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- skrzydełka z kurczaka 4
- olej rzepakowy kilka łyżek
- ocet jabłkowy łyżka
- sól i pieprz do smaku
- kurkuma łyżka
- słodka papryka 3/4 łyżeczki
- papryka wędzona 3/4 łyżeczki
- płatki chili 1/2 łyżeczki
- duża marchewka 1
- miód 1 łyżka
- olej kokosowy 2 łyżki
- świeży tymianek
sposób przyrządzenia
Marchewkę ugotuj aż będzie zupełnie miękka. Odcedź z wody. Wrzuć do blendera, dodaj olej kokosowy, miód, ocet i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem. Mięso umyj, natrzyj olejem, przyprawami, solą, pieprzem i listkami tymianku. Kurczaka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 1 godzinę (aż skórka się ładnie zarumieni). Podawaj z puree.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl