Pieczone warzywa z chimichurri
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- seler 1
- burak 2
- burak kolorowy (opcjonalnie) 2
- świeży rozmaryn gałązki
- szałwia kilka listków
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- ocet jabłkowy 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
- pietruszka 1 szklanka listków
- oregano 1/2 listków
- czosnek 1 ząbek
- zielona papryczka chili 1
- oliwa z oliwek 1/3 szklanki
- ocet jabłkowy 2 łyżki
- sól i pieprz
sposób przyrządzenia
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz warzywa i pokrój na większe kawałki. Dokładnie obtocz w mieszance ziół, oliwy i octu. Posól i popieprz. Wstaw do pieca na 25-30 minut.
Przygotuj chimichurri – wrzuć do blendera natkę, oregano i czosnek. Zmiksuj. Posiekaj papryczkę (jeśli nie chcesz, aby sos był zbyt ostry, pozbądź się nasion). Dodaj oliwę i ocet. Zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.
Pieczone warzywa podawaj z sosem chimichurri. Przystrój świeżymi listkami szałwii i rozmarynu.
I gotowe!
Zdjęcie i przepis: Malgorzata.Motecha-Pastuszko