Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Pieczone warzywa z chimichurri

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • seler 1
  • burak 2
  • burak kolorowy (opcjonalnie) 2
  • świeży rozmaryn gałązki
  • szałwia kilka listków
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • pietruszka 1 szklanka listków
  • oregano 1/2 listków
  • czosnek 1 ząbek
  • zielona papryczka chili 1
  • oliwa z oliwek 1/3 szklanki
  • ocet jabłkowy 2 łyżki
  • sól i pieprz

sposób przyrządzenia

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz warzywa i pokrój na większe kawałki. Dokładnie obtocz w mieszance ziół, oliwy i octu. Posól i popieprz.  Wstaw do pieca na 25-30 minut.
Przygotuj chimichurri – wrzuć do blendera natkę, oregano i czosnek. Zmiksuj. Posiekaj papryczkę (jeśli nie chcesz, aby sos był zbyt ostry,  pozbądź się nasion). Dodaj oliwę i ocet. Zmiksuj.  Dopraw solą i pieprzem.
Pieczone warzywa podawaj z sosem chimichurri. Przystrój świeżymi listkami szałwii i rozmarynu.
I gotowe!

Zdjęcie i przepis: Malgorzata.Motecha-Pastuszko

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0