Pieczone pierożki z tymiankiem, ricottą i bazylią
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- ciasto:
- jajka 3
- sól 1 łyżeczka
- pieprz 1/2 łyżeczki
- olej 3 łyżeczki
- mąka 2 szklanki
- świeży tymianek listki
- nadzienie:
- jajka 1
- serek ricotta 400g
- świeża bazylia ok 30 g
- czosnek ząbek
- sól 1 łyżeczka
- dodatkowo:
- jogurt naturalny małe opakowanie
- świeża kolendra listki
sposób przyrządzenia
W misce miksujemy jajka na gładki krem. Dodajemy olej , sól, pieprz listki tymianku i miksujemy przez minutę. Dodajemy 1/2 szklanki mąki i miksujemy przez kolejną minutę. Zamieniamy hak do ubijania na hak do wyrabiania ciasta i dodajemy pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut.
Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy folią spożywczą, zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.
Ucieramy jajko na puszysty krem, dodajemy starty ząbek czosnku, sól i pieprz, miksujemy przez ok. minutę. Dodajemy ricottę i znów przez chwilę miksujemy, dodajemy posiekane listki bazylii i mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy koła i nakładamy środek porcję serka, zalepiamy brzegi. Pierożki smarujemy jajkiem i pieczemy w 170 stopniach C przez 25-30 min. Podajemy z jogurtem wymieszanym z listkami kolendry.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com