Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Paszteciki drożdżowe z soczewicą i majerankiem

  • 4
  • 1 h

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • Ciasto:
  • świeże drożdże 25 g
  • sól szczypta
  • mąka pszenna 700 g
  • masła klarowanego 100 g
  • mleko 300 ml
  • cukier 1 płaska łyżka
  • jajko 1 sztuka
  • Farsz:
  • żółta soczewica 150 g
  • woda 250 ml
  • liść laurowy 2 sztuki
  • ziele angielskie 4 sztuki
  • suszone borowiki 4 sztuki
  • duża cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • olej rzepakowy 7 łyżek
  • sos sojowy 3 łyżki
  • pasta chilli 1 łyżeczka
  • pieprz 1/3 łyżeczki
  • sól 1/3 łyżeczki
  • świeży majeranek garść
  • Dodatkowo:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki mleka
  • 2 łyżki czarnuszki albo sezamu

sposób przyrządzenia

Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto, w rondlu podgrzej mleko do 41 stopni C. W dużej misce rozetrzyj cukier z drożdżami. Dodaj mleko i 4 łyżki mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut. Wbij jajko oraz wlej masło. Wymieszaj. Dopraw solą i powoli, cały czas mieszając dodawaj mąkę. Ciasto zagnieć aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni. Ciasto odstaw w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość. 

Do garnuszka wsyp soczewicę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz grzyby. Zalej wodą. Gotuj pod przykryciem aż soczewica zupełnie zmięknie. Pozbądź się grzybów, liści oraz ziela. Odstaw do wystudzenia. 

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Podsmaż aż się zarumieni. Dodaj sos sojowy oraz pastę chilli. Podsmażone składniki przełóż do blendera (razem z olejem) dodaj soczewicę oraz majeranek. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą oraz pieprzem. 

Wyrośnięte ciasto przełóż na posypany odrobiną mąki blat i wyrabiaj przez 2 minut. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Podziel na równe pasy. Na środku każdego pasa rozłóż farsz. Sklej boki i pokrój w paszteciki. Takie paszteciki przełóż na blachę ( do dołu miejscem sklejenia ciasta) do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. 

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni tryb pieczenia góra-dół. W miseczce połącz żółtka z mlekiem. Posmaruj wyrośnięte paszteciki. Posyp czarnuszką. Piecz przez 20-30 minut aż się pięknie zarumienią. Podawaj z żurkiem. 

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0