panna cotta z dodatkiem mięty
- Desery
- 2
- 30 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mięta garść
- śmietanka 30% 340 g
- żelatyna 1 płaska łyżeczka
- zimna woda 40 ml
- cukier 2 łyżeczki
sposób przyrządzenia
Konkursowy przepis i zdjęcie @deliciousplace.pl
Żelatynę zalej zimną wodą i wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Połowę śmietanki zmiksuj blenderem z listkami mięty. Pozostałą śmietankę podgrzej mocno z cukrem aż się rozpuści, ale nie zagotowuj. Zdejmij z palnika i dodaj napęczniałą żelatynę, mieszaj do rozpuszczenia. Wlej do śmietanki miętowej. Wymieszaj i przelej do dwóch filiżanek. Po ostudzeniu wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem możesz udekorować panna cotty bitą śmietaną.