Panna cotta truskawkowa z bazylią i angielskim sosem z melisą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
sposób przyrządzenia
Gałązki melisy wkładamy do szczelnego pojemnika, zalewamy śmietanką i wkładamy do lodówki na noc (lub na kilka godzin).
Żółtka miksujemy z cukrem na puszysty krem.
Wyjmujemy gałązki z pojemnika, śmietankę z mlekiem przelewamy do garnka, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu, połowę mleka dodajemy do kremu z żółtek i miksujemy. Mleko z żółtkami z powrotem przelewamy do garnuszka z pozostałym mlekiem i mieszając podgrzewamy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje ( pilnujemy by nie doprowadzić do wrzenia bo krem się zwarzy). Studzimy, po czym polewamy panna cottę. Dekorujemy świeżą mięta i truskawkami.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com