Muffiny czekoladowe z miętowym kremem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- ciasto:
- mąka pszenna 300 g
- kakao 3 łyżki
- cukier 180 g
- soda 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- masło 150 g
- czekolada deserowa 100 g
- mleko 180 ml
- jajka 2
- krem:
- śmietana kremówka 2 opakowania
- serek mascarpone 1 opakowanie
- mięta 1 doniczka
- cukier puder
sposób przyrządzenia
Dzień wcześniej do śmietanki wkładamy umyte i osuszone listki mięty. Zamykamy w szczelnym pojemniku i wkładamy na noc (min. 12 godzin) do lodówki. Wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia) mieszamy w misce. Masło z czekoladą rozpuszczamy w garnuszku, odstawiamy do ostygnięcia. W miseczce roztrzepujemy jajka, dolewamy mleko, mieszamy.
Jajka z mlekiem przelewamy do garnka z czekoladą, całość mieszamy a następnie przelewamy do miski z suchymi składnikami. Mieszamy tylko do połączenia się składników (nie za długo). Przekładamy do ¾ wysokości foremek na muffiny lub babeczki. Pieczemy przez ok. 15-20 min. (w zależności od piekarnika) w 180 st. C (bez termoobiegu). Na koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem drewnianym czy środek jest upieczony.
Upieczone muffiny wystawiamy do całkowitego ostygnięcia.Wyjmujemy śmietanę z lodówki i przelewamy przez sito, aby pozbyć się wszystkich listków mięty. Śmietanę ubijamy na sztywno.
W osobnej misce rozcieramy mikserem serek mascarpone, po czym dodajemy do śmietany i łączymy całość na wolnych obrotach miksera. W zależności od upodobań, możemy dodać łyżkę cukru pudru i ponownie wymieszać. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na ostudzone muffiny. Dekorujemy listkami mięty.
Przepis i zdjęcie: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com