Łosoś pieczony ze świeżym majerankiem i kolendrą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- filet z łososia 500 g
- świeża kolendra duża garść
- świeży majeranek duża garść
- rukiew wodna garść
- pieprz i sól do smaku
- rzodkiewka 10
- ogórek gruntowy 2
- olej ryżowy 4 łyżki
- sos sojowy 2 łyżki
- płatki chili łyżeczka
- sok z połowy limonki
- sok z połowy cytryny
- czosnek ząbek
- miód łyżeczka
sposób przyrządzenia
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Połóż rybę na folii do pieczenia. Polej łososia jedną łyżką oleju, posyp pieprzem. Na wierzch połóż pół garści świeżej kolendry i majeranku. Dokładnie i ciasno zawiń w folię do pieczenia. Umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz przez 30 minut. W tym czasie przygotuj sos. Do małej miseczki wlej łyżkę oleju, sos sojowy, płatki chilli, sok z limonki, przeciśnij czosnek przez praskę, dolej miód. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ogórki, rzodkiewki i rukiew wodną dokładnie umyj. Rzodkiewki i ogórki pokrój na cząstki. Ułóż na talerzu razem z resztą kolendry i majeranku. Wyjmij łososia, połóż go na przygotowanej wcześniej sałatce, skrop go sokiem z cytryny, polewaj sosem i jedz od razu.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz
http://masztalerz.tumblr.com/