Kulki z jagnięciny i mięty na hummusie z fasoli
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- puszka białej fasoli 2
- sok z połowy cytryny
- mała cebula 1
- czosnek 2 ząbki
- cukier 1/2 łyżeczki
- jogurt grecki 1/2 kubeczka
- czosnek 1 ząbek
- pasta tahini 1 czubata łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- mielone mięso z jagnięciny 500 g
- czosnek 3 ząbki
- mała cebula 1
- posiekany imbir 1 łyżeczka
- jajka 1
- olej 1 łyżeczka
- posiekana papryczka chili 2 łyżki
- mąka ziemniaczana
- cynamon 1/2 łyżeczki
- zmielony kminek 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
- podprażone orzechy 4 łyżki
- listki mięty 1 doniczka
- olej do smażenia
sposób przyrządzenia
Zacznij od przygotowania hummusu. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzany olej, dodaj cukier i szczyptę soli. Podsmaż przez 2-3 minuty. Fasolę odcedź z wody i opłucz. Wrzuć do blendera. Dodaj jogurt, czosnek, tahini, sok z cytryny, cebulę i zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. W misce umieść mięso, przeciśnięty czosnek, przesmażoną cebulę, jajko, drobno posiekany imbir, miętę, chilli, olej i przyprawy. Posiekaj garść mięty i dodaj do mięsa. Dosyp tyle mąki, aby masa się lepiła i można było z niej uformować kulki. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kulki. Kotleciki podawaj z hummusem, papryczką chilli i prażonymi orzechami.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.masztalerz.tumblr.com