UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Kulki z jagnięciny i mięty na hummusie z fasoli

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • puszka białej fasoli 2
  • sok z połowy cytryny
  • mała cebula 1
  • czosnek 2 ząbki
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • jogurt grecki 1/2 kubeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • pasta tahini 1 czubata łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • mielone mięso z jagnięciny 500 g
  • czosnek 3 ząbki
  • mała cebula 1
  • posiekany imbir 1 łyżeczka
  • jajka 1
  • olej 1 łyżeczka
  • posiekana papryczka chili 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • zmielony kminek 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • podprażone orzechy 4 łyżki
  • listki mięty 1 doniczka
  • olej do smażenia

sposób przyrządzenia

Zacznij od przygotowania hummusu. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzany olej, dodaj cukier i szczyptę soli. Podsmaż przez 2-3 minuty. Fasolę odcedź z wody i opłucz. Wrzuć do blendera. Dodaj jogurt, czosnek, tahini, sok z cytryny, cebulę i zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. W misce umieść mięso, przeciśnięty czosnek, przesmażoną cebulę, jajko, drobno posiekany imbir, miętę, chilli, olej i przyprawy. Posiekaj garść mięty i dodaj do mięsa. Dosyp tyle mąki, aby masa się lepiła i można było z niej uformować kulki. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kulki. Kotleciki podawaj z hummusem, papryczką chilli i prażonymi orzechami.

Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.masztalerz.tumblr.com

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuuj zakypy
0