Krem z selera naciowego z lubczykiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- seler naciowy 1
- biała cebula
- świeży lubczyk doniczka
- białe wytrawne wino 1/4 szklanka
- sok z cytryny 3 łyżki
- olej kokosowy 1 łyżeczka
- mleko migdałowe 500 ml
- sól, biały pieprz do smaku
sposób przyrządzenia
Seler kroimy na kawałki i gotujemy na parze do miękkości (przez około 10 minut). W średnio głębokim garnku podsmażamy cebulę. Dodajemy wino i olej kokosowy. Chwilę gotujemy. Dodajemy ugotowanego na parze selera, mleko, liście lubczyku, sok z cytryny i przyprawy, chwilę podgrzewamy. Miksujemy blenderem na gładki krem, podajemy z pestkami dyni.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com
Krem z selera naciowego z lubczykiem
Świeża zupa, której nikt się nie spodziewa, czyli krem z selera naciowego z dodatkiem lubczyku. Zaskocz bliskich i znajomych tą ciekawą potrawą z dodatkiem pysznych ziół, mleka migdałowego i oleju kokosowego. Połączenie warzyw z aromatycznymi i świeżymi ziołami to prawdziwy strzał w 10. nie tylko dla wegetarian i wegan, ale i każdej osoby szukającej ciekawych, nowych smaków.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Seler naciowy umyj, podziel na mniejsze kawałki i pokrój. Ugotuj na parze przez około 10 minut. Jeśli nie masz parowaru, możesz zastosować do gotowania klasyczny garnek z wrząca wodą, na którym umieść durszlak. Całość przykryj pokrywką, by para mogła zagotować warzywa.
Białą cebulę obierz z łupin i pokrój w większe kawałki. Podsmaż w głębokim garnku na złoto, a następnie dolej wino i olej kokosowy. Całość gotuj przez kilka minut. Do naczynia przełóż ugotowanego na parze selera, dolej mleko kokosowe, świeże liście lubczyku, trzy łyżki soku z cytryny oraz przyprawy. Chwilę gotuj. Za pomocą blendera zmiksuj warzywa i płyn na jednolitą masę o konsystencji kremu. Możesz podawać zupę ozdobioną listkami świeżego lubczyku z doniczki i pestkami prażonej dyni.