Krem z pietruszki i pomarańczy z oliwą rukolową i karmelizowanymi pestkami dyni
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- korzeń pietruszki 500 g
- pomarańcza 2 (ok 3/4 -1 szklanka soku)
- biała cebula 1
- czosnek 1 duży ząbek
- świeży imbir 15 g
- bulion 2 szklanki
- mleko 2 szklanki
- masło i oliwa kilka łyżek
- cynamon 1/3 łyżeczki
- mielona gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
- prażone orzechy:
- łuskane pestki dyni 1/2 szklanki
- olej 1 łyżka
- sól morska i pieprz cayenne szczypta
- oliwa rukolowa:
- rukola 1 krzaczek
- dobra oliwa 1/3 szklanki
- sól szczypta
sposób przyrządzenia
Przygotowujemy pestki. Mieszamy w miseczce dynię z cukrem i przyprawami, dodajemy łyżkę oleju i rozprowadzamy równomiernie. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i nieustannie mieszając trzymamy na średnim ogniu aż pestki się skarmelizują. Następnie wykładamy na przygotowany arkusz papieru do pieczenia i pozwalamy całkowicie ostygnąć. W razie potrzeby rozdzielamy posklejane kawałki.
Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oliwy. Przez kilka minut szklimy na nim pokrojoną cebulę, następnie dodajemy wyciśnięty lub posiekany czosnek, starty imbir, sypkie przyprawy oraz ½ szklanki soku z pomarańczy. Dusimy kilka minut, aż całość się zredukuje. Dodajemy obraną i pokrojoną w równe kawałki pietruszkę. Podsmażamy chwilę, następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do całkowitej miękkości warzyw, około dwudziestu minut. Po tym czasie miksujemy krem na gładko, dodajemy resztę soku z pomarańczy i doprawiamy solą morską. W zależności od pożądanej konsystencji można jeszcze zagęścić odparowując, lub rocieńczyć bulionem.
Kiedy zupa się gotuje, miksujemy rukolę z oliwą i szczyptą soli. Przelewamy do słoiczka, taką oliwę możemy przechowywać w lodówce aż do tygodnia.
Zupę podajemy w głębokich talerzach, z porządnym kleksem rukolowej oliwy, garścią pestek dyni i czarnym pieprzem
Przepis i zdjęcie: Marianna Medyńska
http://www.coutellerie.pl/