Krem z kukurydzy z majerankiem i szałwią
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- kolba kukurydzy 3
- cebula 1/2
- masło 2 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- papryczka chili 3 cm
- bulion 3 szklanki
- ser kozi 4 łyżki
- świeży majeranek garść
- świeża szałwia garść
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
sposób przyrządzenia
Przygotuj kolby kukurydzy: postaw je pionowo na desce i odkrój nożem ziarna od góry do dołu. Pokrój drobno cebulę i czosnek. Rozgrzej masło w garnku, wrzuć cebulę. Jak cebula się zeszkli dodaj czosnek. Podsmaż chwilę. Wrzuć pokrojoną drobno chilli i kukurydzę. Wlej bulion. Dodaj posiekany majeranek. Gotuj aż kukurydza zmięknie. Zmiksuj zupę na krem jednocześnie dodając ser kozi. Dopraw solą i pieprzem. Przecedź przez gęste sito. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć szałwię i smaż aż ładnie się zarumieni. Zupę podawaj gorącą ze smażoną szałwią.
Przepis i zdjęcie: http://masztalerz.tumblr.com/