Krem z groszku z bazylią, lubczykiem i pietruszką, z serkiem halloumi
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- groszek mrożony 2 opakowania
- bulion warzywny 1 litr
- bazylia listki z 1 krzaczka
- świeża pietruszka duża garść
- listki lubczyku duża garść
- cebula 2
- czosnek ząbek
- serek mascarpone
- pieprz i sól do smaku
- serek halloumi opakowanie
sposób przyrządzenia
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy na drobno. Rozgrzewamy w garnku oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy posiekane zioła i jeszcze chwilę podsmażamy. Dosypujemy do garnka groszek, zalewamy bulionem i przykrywamy garnek. Gotujemy do momentu aż groszek będzie miękki. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Całość miksujemy blenderem ręcznym, a na koniec dodajemy 2 łyżki serka mascarpone i dokładnie mieszamy. Ser halloumi kroimy na kawałeczki i podsmażamy na patelni, aż się zarumieni. Do każdej porcji kremu dodajemy kilka kostek sera.
Przepis i zdjęcie: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com