krem z dyni z lubczykiem
- 4 porcje
- 45 min.
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- upieczona dynia 1 kg
- mleko kokosowe 400 ml
- ocet jabłkowy 4 łyżki
- korzeń imbiru 2 cm
- mała papryczka chili
- duża cebula
- ząbek czosnku 4
- lubczyk pół pęczka
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy
- podprażone pestki dyni
- pieczywo kilka kromek
sposób przyrządzenia
Dynię przekrój na pół albo na mniejsze kawałki. Nasmaruj olejem i przykryj srebrną folią. Piecz, aż będzie miękka w 240 stopniach. W garnku rozgrzej 4 łyżki oleju. Wrzuć pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek, imbir i papryczkę. Podsmaż przez chwilę. Dodaj ocet i sól. Smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj mleczko kokosowe oraz wydrążoną dynię. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Dodaj lubczyk. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej wody. Kromki chleba pokrój w kostkę, skrop olejem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Zupę podawaj z pestkami dyni i grzankami.