Krem z białych warzyw z parmezanem i lubczykowym pesto
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- cebula 3
- czosnek 4 ząbki
- masło 50 g
- obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki 700 g
- oczyszczona pietruszka 200 g
- oczyszczony pasternak 200 g
- bulion drobiowy lub warzywny 1 litr
- mleko 800 ml
- starty parmezan 150 g
- mielona gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
- sól i pieprz
- lubczyk pęczek
- starty parmezan 50 g
- podprażone orzeszki pini 25 g
- czosnek 1/2 ząbka
- oliwa z oliwek 1/2 szklanki
- sól szczypta
sposób przyrządzenia
W większym garnku rozgrzać masło i podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Wlać bulion, dodać ziemniaki, pietruszkę i pasternak. Gotować, aż warzywa zmiękną. W tym czasie przygotować pesto miksując w malakserze wszystkie jego składniki. Do zupy dodać mleko i gałkę muszkatołową i gotować jeszcze kilka minut. Zdjąć garnek z ognia i wsypać parmezan. Dodać do smaku soli i pieprzu. Całość zblendować. Podawać z lubczykowym pesto.