Kolendrowe gofry z pieczonym boczkiem i syropem klonowym
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
- olej rzepakowy 1/2 szklanki plus olej do smarowania gofrownicy
- mleko 1 i 1/3 szklanki
- jaja 2
- sól szczypta
- proszek do pieczenia 2 łyżki
- cienkie plastry boczku kilka
- syrop klonowy kilka łyżek
- posiekana świeża kolendra 2 łyżki
- bazylia tajska kilka listków
sposób przyrządzenia
Do miski wrzuć jaja, mleko, olej, sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość zmiksuj na gładki płyn, na koniec wmieszaj posiekaną kolendrę. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na papierze do pieczenia ułóż boczek i piecz aż będzie zarumieniony i chrupiący. Maszynę do pieczenia gofrów rozgrzej. Wlewaj ciasto i piecz aż będą gotowe. Gofry podawaj z boczkiem, polane syropem i posypane bazylią tajską.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl