Kanapka z pieczoną dynią i karmelizowanym jabłkiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- jabłka kilka plasterków
- cukier łyżeczka
- masło klarowane
- cynamon szczypta
- olej do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
- dynia pokrojona w sześciany garść
- bułka
- świeża pietruszka garść
- rukiew wodna garść
- ser bryndza kilka łyżek
- pasta tahini łyżeczkę
- woda 2-3 łyżki
sposób przyrządzenia
Zacznij od upieczenia dyni do miękkości w 200 stopniach. Pamiętaj, aby wcześniej skropić ją olejem, posolić i dodać pieprz. Jabłko pokrój na plastry. Na patelni rozgrzej masło połóż jabłka, dodać cynamon i cukier. Podsmaż przez parę minut aż ładnie się zarumienią i skarmelizują. Aby przygotować sos w miseczce umieść tahini i wodę, wymieszaj dokładnie. Kanapkę podawaj z serem bryndza, pieczoną dynią, jabłkiem, pietruszką, rukwią wodną i sosem.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.masztalerz.tumblr.com