Jaja faszerowane
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- jajka 5 + jedno do panierki
- pieczarki 4
- koperek 1/2 pęczka
- szczypiorek 1/2 pęczka
- bułka tarta 1/2 szklanki
- klarowane masło do smażenia kilka łyżek
- sól i pieprz
- mleko kilka łyżek
sposób przyrządzenia
Jajka ugotuj na twardo. Wystudzone i nieobrane jajka ostrożnie przekrój na pół. Wyciągnij delikatnie jajko ze skorupki nie uszkadzając jej. Pieczarki drobno posiekaj i przesmaż na maśle, dodaj do nich pokrojone w drobną kostkę jajko, posiekany szczypiorek i pietruszkę. Dopraw do smaku. Napełnij skorupki jajek wcześniej przygotowanym farszem.
Teraz czas na panierkę. Wybij jajko do miseczki dolej kilka łyżek mleka i dopraw solą i pieprzem, rozmieszaj. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą. Rozgrzej patelnie z masłem i smaż opanierowane od strony farszu jajka.
Przepis: Grzegorz Łapanowski
Fot. Kamil Zieliński