Indyk z lubczykiem , tymiankiem i sosem żurawinowym z melisą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- podudzie z indyka 2
- sól, pieprz, oliwa
- czosnek 2 ząbki
- świeży lubczyk gałązki
- świeży tymianek gałązki
- żurawina 250 g
- syrop klonowy 1/2 szklanki
- czerwona cebula 1/2
- melisa garść listków
sposób przyrządzenia
Podudzia z indyka myjemy i osuszamy, smarujemy masłem, posiekanymi ziołami, solą, pieprzem i czosnkiem. Pieczemy 1,5 godziny w 180 ° C podlewając co jakiś czas sokiem, który się wytworzy w naczyniu.
Żurawinę płuczemy. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i dodajemy żurawinę. Dusimy pod przykryciem, aż żurawina puści sok (możemy rozgnieść owoce tłuczkiem). Dodajemy syrop klonowy i posiekaną melisę. Gotujemy, aż sok zgęstnieje (ok.10 minut). Przecedzamy przez sito i polewamy upieczone podudzia indyka.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com