Fusilli z boczkiem, bakłażanem i świeżym tymiankiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- makaron Fusilli 250 g
- boczek 10 plasterków
- mały bakłażan 1
- mała cebula 1
- czosnek 1 ząbek
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- pieprz młotkowany 1/2 łyżeczki
- oliwa z oliwy 2 łyżki
- świeży tymianek kilka gałązek
- ser Mimolette do posypania
sposób przyrządzenia
Makaron ugotować. Cebulę i czosnek pokroić w plasterki i zeszklić na oliwie, dodać pocięty w paseczki boczek, podsmażyć, aż boczek się zarumieni. Na oddzielnej patelni podsmażyć pocięty w plasterki bakłażan. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem, ziołami prowansalskimi, posypać świeżym tymiankiem i startym serem Mimolette.
Fusilli z boczkiem, bakłażanem i świeżym tymiankiem
Najlepsze składniki sprawią, że nawet proste danie może smakować jak z włoskiej trattorii lub francuskiej restauracji gdzieś w Prowansji. Tym razem, możesz mieć najbardziej wykwintne jedzenie w swoim domu! Wystarczy ten smakowity przepis na fusilli z boczkiem, bakłażanem i świeżym tymiankiem. Kompozycja zastosowanych ziół, w tym czosnku, mieszanki prowansalskich ziół i młotkowanego pieprzu, chwyci i zauroczy podniebienie każdego.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ugotuj makaron fusilli zgodnie z informacją na opakowaniu. Warto, żeby wyszedł al dente, nie zaś rozgotowany. Plastrowany boczek możesz pociąć na mniejsze kawałki, np. wąskie paseczki. Podsmaż go na patelni, aż się zarumieni. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Czosnek również obierz z łupin, ale nie rozgniataj – pokrój w delikatne, cienkie plasterki. Dorzuć wraz z cebulą do boczku i podsmaż chwilę.
Bakłażana umyj i pokrój w plasterki. Jeśli warzywo jest duże, możesz pokroić w półplasterki. Podsmaż go na oliwie z oliwek na osobnej patelni. Smaż do momentu, aż się zarumieni i zmięknie. Nie doprawiaj bakłażana, bo stanie się gorzki.
Składniki z obu patelni wymieszaj z odcedzonym, ugotowanym makaronem. Dopiero teraz dopraw całość ziołami prowansalskimi, solą i młotkowanych pieprzem. Świeży tymianek posiekaj i również posyp nim danie. Dodatkowo możesz dorzucić do makaronu starty ser Mimolette.