Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Fusilli z boczkiem, bakłażanem i świeżym tymiankiem

  • Makarony

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • makaron Fusilli 250 g
  • boczek 10 plasterków
  • mały bakłażan 1
  • mała cebula 1
  • czosnek 1 ząbek
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • pieprz młotkowany 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwy 2 łyżki
  • świeży tymianek kilka gałązek
  • ser Mimolette do posypania

sposób przyrządzenia

Makaron ugotować. Cebulę i czosnek pokroić w plasterki i zeszklić na oliwie, dodać pocięty w paseczki boczek, podsmażyć, aż boczek się zarumieni. Na oddzielnej patelni podsmażyć pocięty w plasterki bakłażan. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem, ziołami prowansalskimi, posypać świeżym tymiankiem i startym serem Mimolette.

udostępnij

Fusilli z boczkiem, bakłażanem i świeżym tymiankiem

Najlepsze składniki sprawią, że nawet proste danie może smakować jak z włoskiej trattorii lub francuskiej restauracji gdzieś w Prowansji. Tym razem, możesz mieć najbardziej wykwintne jedzenie w swoim domu! Wystarczy ten smakowity przepis na fusilli z boczkiem, bakłażanem i świeżym tymiankiem. Kompozycja zastosowanych ziół, w tym czosnku, mieszanki prowansalskich ziół i młotkowanego pieprzu, chwyci i zauroczy podniebienie każdego.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ugotuj makaron fusilli zgodnie z informacją na opakowaniu. Warto, żeby wyszedł al dente, nie zaś rozgotowany. Plastrowany boczek możesz pociąć na mniejsze kawałki, np. wąskie paseczki. Podsmaż go na patelni, aż się zarumieni. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Czosnek również obierz z łupin, ale nie rozgniataj – pokrój w delikatne, cienkie plasterki. Dorzuć wraz z cebulą do boczku i podsmaż chwilę.

Bakłażana umyj i pokrój w plasterki. Jeśli warzywo jest duże, możesz pokroić w półplasterki. Podsmaż go na oliwie z oliwek na osobnej patelni. Smaż do momentu, aż się zarumieni i zmięknie. Nie doprawiaj bakłażana, bo stanie się gorzki.

Składniki z obu patelni wymieszaj z odcedzonym, ugotowanym makaronem. Dopiero teraz dopraw całość ziołami prowansalskimi, solą i młotkowanych pieprzem. Świeży tymianek posiekaj i również posyp nim danie. Dodatkowo możesz dorzucić do makaronu starty ser Mimolette.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0