FOCCACIA Z MIODEM I ROZMARYNEM
- 6
- 1 h
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- pęczek rozmarynu
- płynny miód 6 łyżek
- suszone drożdże
- 290 g wody (temp. pokojowa)
- kefir 60 g
- pieprz
- oliwa z oliwek
sposób przyrządzenia
Dzień przed podaniem w misce połącz drożdże, wodę, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy oraz kefir. Mniej więcej połowę pęczka rozmarynu posiekaj drobno. Dodaj do miski. Powoli wsypuj mąkę, mieszaj cały czas aż składniki się połączą. Dodaj 1/4 łyżeczki soli i wymieszaj. Odstaw ciasto w misce pod przykryciem na całą noc w lodówce. Następnego dnia blachę wyłóż papierem do pieczenia i obficie wysmaruj oliwą. Wyłóż ciasto. Rozciągnij po całej powierzchni naczynia. Palcami zrób wgłębienia. Polej 5-6 łyżkami oliwy, resztą miodu posyp pieprzem, solą oraz porwanymi gałązkami rozmarynu. Odstaw pod przykryciem na 120 minut. Piekarnik rozgrzej do 230 stopni. Piecz przez 20 minut.